12_4.jpg

Decanaat

 
De decaan helpt leerlingen bij het maken van de studie- en beroepskeuze vanaf het derde leerjaar. 

De decaan verstrekt documentatie, biedt hulp bij het zoeken in de informatheek, verstrekt informatie over studiefinanciering, beurzen, studeren in het buitenland, au pair, enz. Ook worden lessen verzorgd in het kader van de loopbaanoriëntatie en kunnen testen afgenomen worden in het kader van de studie- en beroepskeuze.

Website decaan: www.zly.dedecaan.net 


DUO beperkt beschikbaar

Zie: www.duo.nl/duovernieuwt

DUO vernieuwt

 


Oudervoorlichting

Informatie studielening en studiekosten
Informatie universitaire bachelors
Startstuderen
Studiekeuze en loopbaan van uw kind
Studiepunten halen, hoe doe je dat
Wat is belangrijk bij een studie

Webinar terugkijken

Op 5 oktober zond DUO een webinar ‘Studiefinanciering, hoe werkt het?’ uit voor leerlingen en ouders van leerlingen in examenklassen in het voortgezet onderwijs. Een webinar is een live uitzending via internet die kijkers vanaf hun eigen computer kunnen volgen. Het webinar is nog een jaar lang terug te kijken op https://duo.nl/webinar.


Inhoud webinar

Het webinar biedt informatie over de basisprincipes van studiefinanciering voor het hoger onderwijs. Ook het aanvragen en gebruik van de OV-kaart en alles over lenen en terugbetalen komen aan de orde. Aan de hand van rekenvoorbeelden kunnen aankomende studenten zelf berekenen hoeveel geld ze nodig hebben om een studie te kunnen volgen.

 

Aandacht voor het webinar

Voor het webinar zijn scholen benaderd waar DUO eerder voorlichtingsbijeenkomsten over studiefinanciering verzorgde. Ruim 11.000 ouders en leerlingen hebben zich aangemeld voor het webinar.

 

Open dagen

Klik hier om alle open dagen te bekijken.
 

Studiekeuze123

Wat is het verschil tussen een hogeschool en universiteit? Wat kost studeren? Hoe werkt de selectieprocedure bij fixusopleidingen? Relevante onderwerpen als je aan de slag gaat met je studiekeuze. Speciaal voor studiekiezers én hun ouders heeft Studiekeuze123 twee digitale magazines gemaakt waarin deze onderwerpen, aangevuld met leuke filmpjes, aan bod komen. Klik hier: www.studiekeuze123.nl  

 

E-zine studiekiezers

klik hier

 

E-zine ouders

klik hier

Kiesjestudie bevat informatie voor scholieren en studenten die een bachelor of master studie zoeken.
Opleidingen worden met elkaar vergeleken en door studenten zelf beoordeeld, zodat meteen zichtbaar is welke hogeschool of universiteit de beste kwaliteit biedt.
De best scorende opleidingen worden duidelijk aangegeven.

 

Stappenplan aanmelden studie met decentrale selectie

Aanmelden voor een studie met een decentrale selectie? Bekijk het stappenplan.

 

Het weekend van de wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is hét wetenschaps- en technologiefestival van Nederland.

Meer informatie: Weekend van de Wetenschap 
 

Beroepenvoorlichting

Dinsdag 6 februari - HBO - Pascal College
Dinsdag 13 februari - WO - Zaanlands Lyceum

Uitnodiging ouders beroepenvoorlichtingsavond
Antwoordformulier leerlingen
Overzicht HBO opleidingen
Overzicht inhoud HBO opleidingen
Overzicht WO opleidingen
Overzicht inhoud WO opleidingen

 

Mijn studieplan

Mijn Studieplan is opgezet door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het doel is om aankomende studenten te helpen bij het voorbereiden van hun studie op het mbo, hbo of de universiteit (wo). Mijn Studieplan bestaat uit 5 fases voor hbo- en wo-studenten en 4 fases voor mbo-studenten. Bij elke fase staat welke acties er nodig zijn. Aankomende studenten kunnen persoonlijke volgers aanwijzen (ouders, docent, mentor, decaan) die meekijken en net als zij actieseintjes ontvangen per e-mail. Voor informatie kan je kijken op de website: http://mijnstudieplan.startstuderen.nl


Voor ouders

Help mijn kind moet kiezen! Wat kan ik als ouder? Onder deze titel heeft Mary Zuiderwijk, studiekeuzeadviseur bij de TU Delft, een filmpje online gezet op Youtube waarin ze vertelt op welke wijze ouders hun kind kunnen helpen bij het maken van hun studiekeuze. Ze waarschuwt uitdrukkelijk dat je als ouder niet moet kiezen, maar alleen moet ondersteunen.

In onderstaand filmpje krijgt u uitleg over een studiekeuze voor het hoger onderwijs, het aanmelden en aanvragen van studiefinanciering. 

Filmpje: Studiekeuze - Studeren? Wat moet je doen!

Contact

Zaanlands Lyceum
Vincent van Goghweg 42
1506 JD Zaandam
075 617 00 55
info@zaanlands.nl