Normandiƫ

Gepubliceerd op 23 april 2024

4 havo en 5 vwo

Normandië

Een van de keuzereizen voor leerlingen in 4 havo en 5 vwo in de activiteitenweek is de 4-daagse reis naar Normandië in Frankrijk.

Gisteren vroeg in de ochtend vertrok de bus naar de tussenstop: de stad Rouen. Gisteravond kwamen ze aan in hun hotel in Caen. Dit is de hoofdstad van het departement Calvados.

Vandaag bezochten ze het Airborne Museum. Dit museum is een oorlogsmuseum ter nagedachtenis aan de parachutisten van de Airnorne Divisies van het Amerikaanse leger die in de nacht van 5 op 6 juni 1944 in Normandië landden. In het museum zijn veel voorwerpen, voertuigen en uniformen uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Ook kan je met een tablet, een histopad, een interactieve tour doen door het museum, waarin je D-day bijna echt beleeft.

Na het museumbezoek wandelen de leerlingen naar Pointe du Hoc. Dit is 30 meter hoge klif die ook beroemd is geworden door de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetters bouwden op deze klif een groot bunkercomplex, van waaruit ze de stranden konden verdedigen. Rond Pointe du Hoc liggen de beroemde D-day stranden. Hier kwamen de geallieerden op 6 juni 1944 aan wal om Europa te bevrijden. Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach waren de codenamen die werden gegeven aan de invasiestranden.

Morgen wordt een actieve dag! De leerlingen gaan wadlopen naar het beroemde getijdeneiland Mont Saint-Michel. Donderdag staat het schilderachtige stadje Honfleur op het programma en de terugreis naar Zaandam.

Veel plezier allemaal en tot donderdagavond!